Kreativitet under covid-19

Kreativ krishantering kan leda till smarta lösningar även längre fram i tiden. Besöksnäringen har slitits hård med alla dessa reserestriktioner men efterfrågan för det lokala har ökats mycket under covid-19. Många har fått upp ögonen för det närproducerade och lokalsamhället vill stötta företagare i dessa svåra tider.

16 mar 2021 # Hur gör andra?

Påverkan av covid-19

© Text Visit Sweden Trendrapport om Måltidsturism

 

žDigitalt blir det nya normala. Med reserestriktioner och en osäkerhet hur resandet kommer se ut när gränser öppnas igen blir det digitala utbudet viktigare. Detta är ett skifte som har drivits fram i snabbare takt på grund av covid-19 och som kan bestå efter pandemin.

 

žAnvändningen av AR/VR utvecklas. Likt den generella digitalise- ringen påskyndas användningen av både AR och VR. De blir nu viktigare verktyg för att kunna erbjuda ett bredare spektrum av intressanta måltidsupplevelser.

 

žEn digital marknadsplats. När människor har begränsat sina aktiviteter och minskat tiden spenderad utanför hemmet har online- handeln av mat ökat i flera delar av världen. En ökning som förväntas bestå efter covid-19 då många har upptäckt smidigheten i att inhandla sin mat online och få den levererad till dörren.

Några bra tips
  • – Våga ta betalt.
  • – Kom närmare kunderna och behåll kontakten.
  • – Var tydlig med information och vilka åtgärder som gjorts.
  • – Använd personal till affärsutveckling istället för att permittera.
  • – Testa ett helt nytt arbetssätt i exempelvis restaurangen. Funkar det inte är det bara att byta tillbaka nästa år.
  • – Våga sticka ut för att få publicitet och bygga varumärke.
  • – Samarbeta med lokala aktörer och aktivera närområdet. Folk drar folk.
  • – Testa ny teknik för att underlätta köpet för kunden.

Bli inspirerad av företagare längs 63:breddgraden som har utvecklat innovativa idéer

Gårdsbutiken - Självbetjäningsbutiken ska vi ha kvar

Anna och David Nilsson från Gårdsbutiken i Nordingrå brukar ha stängd under vinterhalvåret. Nu under corona tider tänkte de att öppna upp en självbetjäningsbutik där lokalbefolkning har möjlighet att handla produkter i butiken.

 

– Vi har även börjat hyra ut snöskor sa att gästerna har en till anledning att ta sig till butiken”, säger Anna Nilsson som är positiv överraskad över försäljningen framför allt över jul och under sportlov.

 

– Även trädgården har vi öppnat upp med bord & stolar så att man kan slå sig ner och använda grillen.

 

Gårdsbutiken kommer att fortsätta med självbetjäningsbutiken även under sommaren, när butiken inte är öppnad.

 

Gårdsbutiken har även en webbutik

Anna & David

Austmann reddet av pilsen

Vanskeligheten gjennom pandemien

 

2020 var et vanskelig år, og Austmann sine kunder – barene og restaurantene – ble hardt rammet.

 

– I mars stoppet alle bestillinger. Vi hadde kunder som ringte og spurte om vi kunne komme og hente øl vi hadde levert, for de kunne ikke selge det. Det var en skremmende tid. Austmann var nære på å gå nedenom, forklarer Vindelair.

 

I løpet av det siste året har de innsett at de ikke kan livnære seg av eksport på samme måte som de gjorde før. Den tid er forbi. Og med den konstante åpningen og lukkingen av samfunnet strever barene og restaurantene, og han vet ikke hvor mange av de som klarer seg gjennom denne tiden. På Austmann valgte de å åpne et ølutsalg på bryggeriet, og å gjøre hjemlevering. Det har gått bra, og de har kunder som bestiller øl jevnlig.

 

– Hjemkjøring av øl, jeg hadde aldri trodd jeg skulle gjøre det, men det ser ut som det er kommet for å bli, sier han og smiler.

 

Å flytte bryggeriet til lokalene på Sluppen I 2018 var å få oppfylt en drøm. Å ha et bryggerihus av den størrelsen, med store øltanker sånn at de kunne være mer kreative og brygge øl mer økonomisk effektivt, sånn at de kunne ansette flere og betale bedre lønn. En bar, et såkalt ‘taproom’ hvor folk kan komme og ta en øl og slå av en prat med bryggerne, det var mange ting oppfylt på en gang. Det var dette han så i USA, og det de har jobbet mot i Trondheim.

 

– Jeg føler at alt vi har gjort opp til nå har vært oppvarming, og så snart pandemien er over, da kan vi faktisk begynne på ordentlig!

 

© Text och bild Matriketmidt

Vinko Lien Sindelair er en av gründerne av Austmann Bryggeri. Foto: Mai Løvaas

Nästgårds i Lit - Fullbokat med säsongsfokus

2,5 mil från Östersund driver Johan Rudsby en restaurang med bas på råvaror från föräldragården, med trädgårdsodling, kor, får och höns. Med starkt säsongsfokus har han utvecklat en populär avsmakningsmeny med 10 rätter.

 

Med säsongsöppning vid midsommar hade Nästgårds tur med tajmingen. Sommaren bjöd på fullbokat nästan varenda dag, både under kvällen och till lunch. Med begränsat utrymme kunde man husera 30 gäster inomhus – vilket ändå blev bättre än genomsnittet på 20 gäster per kväll under 2019.

 

– Vi var beredda och kunde vara tydliga med information och bokningar. Det var en otroligt bra sommar. Sen körde vi en höstmeny i sju veckor under september-oktober. Vi hade planerat för en vintermeny också, men insåg ganska snabbt att det inte skulle vara möjligt.

 

För 2021 hoppas Johan Rudsby kunna förlänga året till sina tre planerade säsongsmenyer.

– Vi pratar också om att öppna en gårdsbutik och i framtiden skulle det vara kul att kunna hålla restaurangen öppen året runt. Att bara använda lokala råvaror i säsong är ett väldigt kul sätt att jobba på, men det kan bli knepigt under vintern. Nu hoppas jag först och främst på en lika bra tillväxt under 2021.

 

© Text och bild Corporate Visit Sweden

Restaurang Lian Møter motgang med selskapskasser

For Liankokken Inge Johnsen er jula årets høydepunkt. i 15 år har han drevet Lian Restaurant og organisert julebord for store og små bedrifter og familier. Koronasituasjonen har vært vanskelig for restauranten hans. I stedet for å stenge dørene har de nå lagt om drifta midlertidig og produserer selskapskasser med julemat som kan hentes til på Lian eller leveres til bedrifter som julegaver til ansatte, eller til familier på julaften og i mellomjula.

 

På Lian Restaurant sin nettside finner du de ulike matkassene. 

 

– Korona setter ikke stopper for at Lian skal spre matglede, sier han og understreker at lykken av å sitte rundt et pent dekket bord med mennesker du er glad i og dele et godt tilberedt måltid kan ikke måles i penger.

–  Det er ekstra stas å se hvordan folk gleder seg over god julemat som vekker minner for de aller fleste. For meg er det viktig å spre matglede til alle. Både til eldre på gamlehjem, barn på skoler og mennesker som av ulike grunner ikke kan lage maten sin selv, for eksempel de som ligger på sykehus. Mat er omsorg og mat er glede. Det er en del av vår kulturarv som vi aldri må effektivisere bort, sier kokken som har et glødende engasjement for husmannskost og tradisjonsmat.

 

Vi bør spise mer sild

Det er ingen høytid vi har som er så nært knyttet til mat som nettopp jula mener Johnsen. Jul er samvær, hygge og tradisjoner og han minnes selv jula i Bjugn der han vokste opp.

 

– Hos oss var det ribbe som sto på menyen på julaften. Men mamma var også spesialist på ulike silderetter. Silda er tradisjonsmat, det hadde vært tynt befolka her i landet hadde det ikke vært for sild og potet, sier han.

 

– Andre kulturer har mer tradisjon for bruk av sild på julebordet enn oss, men det er jo den mest kortreiste maten som finnes, og vi burde spise mer sild gjennom hele året, mener Liankokken.

 

© Text och bild Matriketmidt

Fler artiklar taggade med #Hur gör andra?