SYSTER Gastronomi - under oppbygging - estimert å være i bruk august 2025

SYSTER gastronomi i SMAK63 fremmer sunn, lokal og samisk matkultur i offentlige kjøkken, skolemåltider og beredskapsarbeid. Vi tilbyr pedagogiske ressurser, veiledning og praktiske verktøy for å støtte kommuner, skoler og kjøkken i å integrere bærekraftige matvaner og lokal mat. Målet er å styrke kunnskapen om lokal og samisk matkultur i grunnskolen gjennom skolemåltider og faget hjem- og forbruker kunnskap. Sammen med skoler i åtte kommuner i Jämtland og Trøndelag skal prosjektet identifisere hva som trengs for å oppnå dette og utvikle en praktisk verktøykasse - der du er nå!

Här hittar du allt du behöver:

Mat og helse

Pedagogiske ressurser om sammenhengen mellom matvaner og helse, med fokus på lokal og samisk mattradisjon, delt opp etter de åtte samiske årstidene.

Skolekjøkken

Støtte til skoler og skolekjøkken i å tilby næringsrike måltider med fokus på lokal og samisk mat, gjennom ressurser og veiledning for å integrere bærekraftige matvaner i skolemiljøet.

Beredskap

Gir kommuner og skoler verktøy for å bruke skoler og skolekjøkken som ressurser i krisesituasjoner, med fokus på lokalt produsert mat og samiske tradisjoner.

Måltidet – mer enn bare næring

Så vel i Sverige som i Norge finnes det evidensbasert forskning som viser hvordan måltidet er mer enn bare mat.

I Sverige har Livsmedelsverket utviklet en måltidsmodell som vi mener det er relevant å løfte frem her.
Modellen består av seks puslespillbiter som alle er viktige for at de offentlige måltidene skal skape matglede og bidra til en bærekraftig utvikling.

God og trivelig – At måltidet oppleves som godt og trivelig, er viktig for at maten skal bli spist.
Næringsriktig og trygg – Et godt måltid er også næringsrikt og trygt å spise.
Miljøsmart – Med miljøsmart mener vi måltider som bidrar til en miljømessig bærekraftig utvikling og de nasjonale miljømålene.
Integrert – Med integrert menes at måltidet brukes som en ressurs i virksomheten, for eksempel i den pedagogiske virksomheten eller i omsorgen.

Bærekraftig samisk og lokal matkultur

Å jobbe med bærekraftig, samisk og lokal matkultur i grunnskolen gir elevene en dypere forståelse av hvordan matvalg påvirker miljø, helse, økonomi og sosial bærekraft. Gjennom å lære om samiske tradisjoner og lokale råvarer får elevene innsikt i bærekraftige måter å bruke naturens ressurser på. Dette fremmer ikke bare deres kreativitet og matlagingsferdigheter, men bidrar også til å bevare og spre kunnskap om kulturarv. Ved å jobbe med lokal og samisk matkultur styrkes elevenes identitet og deres følelse av tilhørighet til omgivelsene sine, noe som igjen bidrar til sosial bærekraft og et positivt fellesskap.

Skolen og likhet

Skolen har en unik mulighet – og et ansvar – for å fremme sosialøkonomisk likhet, ettersom den når alle barn gjennom skoleplikten. Ved å tilby næringsrike måltider kan skolen sikre at alle elever, uavhengig av bakgrunn, har like forutsetninger for læring og utvikling. Skolemåltidene kan også redusere familienes matutgifter, noe som er spesielt viktig for husholdninger med begrensede ressurser. På denne måten bidrar skolen til å jevne ut sosiale og økonomiske forskjeller og støtte et mer robust og motstandsdyktig samfunn der hver elev får muligheten til å lykkes.

Med skolekjøkkenet som ressurs

  • Elevene fikk økt bevissthet om og interesse for å spise sunnere, både hjemme og på skolen.
  • Elevene turte å prøve flere nye og sunnere matretter.
  • Elevene spiste mer frukt og grønnsaker.
  • Elevene spiste oftere frokost.
  • Elevene spiste mindre søtsaker, både på skolen og ellers.
  • Elevene fikk bedre kunnskap om mat og måltider, både praktisk og teoretisk.

Webbinarium om det Sydsamiska språket med Pia Persson

Pia Person är språkarbetare och har arbetat på Sameradion, Sametinget och Samisk högskola. Pia har genom alla möten med äldre samer, som villigt delat med sig av sina kunskaper inom den samiska kulturen och lärt sig otroligt mycket och känner tacksamhet för den kunskapsdelningen. Nu vill hon dela med sig av sina kunskaper till den yngre generationen. Pias föredrag heter "Bearkoehkrovhte - mer än en Köttgryta"? Där talar hon om samisk matkultur - om den försvinner, försvinner då också en del av den samiska kulturen? Hon delar med sig om maträtter som inte är så vanliga längre, som Krïdtstahke, Tjaavkese, Sisnjeleslaejpie.

Dokumenter og lenker

Mattanken - Filmen 3 miljoner måltider

Forskningsrapporter

Trøndersk mat i skolan

Videre lesning og tips