Gemenskap och kunskap på menyn

Butik, restauranger, bondgårdar och produktionsanläggningar – alla kan bli mer betydelsefulla för människor när erbjudandet omfamnar delaktighet och lärande. Kurser, kunskapsträffar och provsmakningar engagerar måltidsturisterna.

1 nov 2020 # Okategoriserad

I dag är det många som söker efter djupare kunskap om allt som hälls upp i glasen och serveras på tallrikar. Att tillsammans med andra få lära sig om mat och drycks ursprung, produktion och hemligheter är lockande både för den kunskapstörstande och sociala konsumenten.

Visit Sweden har identifierat målgruppen ’Nyfikna upptäckarna’ bland utländska turister som kommer till Sverige. Bland dem finns det personer som tycker att mat är extra viktigt – en målgrupp som kallas ”Matintresserade nyfikna upptäckare”. Totalt handlar det om cirka åtta miljoner personer på Visit Swedens tre prioriterade marknader. Deras starkaste drivkrafter för en semester i Sverige är att njuta av god mat och dryck, att uppleva nya städer och platser, att lära sig något nytt och att hinna se och göra så mycket som möjligt i Sverige.

Just viljan att lära sig något nytt är en tydlig trend bland konsumenter idag, något såväl producenter som restauranger börjar bemöta i sin försäljning. I en tid då människor möts av ett informationsöverflöd vill många hitta det mer personliga i sina köp och upplevelser. Det kan handla om att nörda ned sig i en hantverksmetod, smaka sig fram till sin favorit eller få vara delaktig i ett samskapande av det man ska köpa eller smaka.

Gintillverkaren som destillerar kunskap och inspiration

För Hernö gin, ett destilleri i Dala utanför Härnösand, har kunskap och upplevelser börjat ta allt större plats. Medan den huvudsakliga affären ligger i försäljning till Systembolaget och restauranger, samt gränshandel och export, har upplevelseaktiviteterna hos Hernö gin också börjat växa till att bli ett eget affärsben. Från början var de trånga produktionslokalerna inte byggda för den verksamheten, men det visade sig snart att många ville hälsa på hos destilleriet så ett besökscenter för 54 personer byggdes till.

– Vi har aldrig annonserat det men har 3 000 besökare per år ändå. Enstaka gäster ibland men framförallt större sällskap. Det är en chans för oss att visa hur vi destillerar vårt gin, men också erbjuda provsmakningar och berätta om företaget. Vi har även haft andra provningar – Champagne, rom och annat – med syfte att skapa en dryckesdestination. Vi vill alltid kunna erbjuda smakupplevelser, även för de som redan kan allt om gin och oss, berättar Johan Wester, grundare och kreativ chef på Hernö gin.

Johan Wester

Framåt är planen att bygga ut lokalerna till att ha ett sommarkafé och skapa ett utflyktsmål som del av verksamheten.

– Man ska kunna komma hit på en kopp kaffe eller lunch, men också kunna hänga på en visning av destilleriet. Vi kanske inte kan erbjuda ginprovning varje dag men ha olika hållpunkter för kunskapsaktiviteter varje vecka. I konceptet finns också utrymme för oss att bjuda in intressanta kockar på gästspel. Från närområdet men också längre bort ifrån. Det ska vara roligt och levande för nya och återkommande besökare, vi har många glada entusiaster som kommer hit, de ska inte uppleva samma sak varje gång, säger Johan Wester.

För honom är det betydelsefullt att kunna erbjuda mer än bara produktförsäljning. Att erbjuda kunskap ligger rätt i tiden för företaget.

– Nu för tiden finns en stor kundgrupp i Sverige och världen som inte ser några konstigheter i att lägga mer pengar på kvalitetsgin. Men det finns fortfarande ännu fler som inte har någon erfarenhet av den här typen av produkt. 90 procent av befolkningen har aldrig druckit gin rent, vet inte hur det smakar, vet inte vad gin är. Att få möjlighet att utbilda kunden, tillbringa två timmar med dem när de lyssnar på allt du säger, är en unik möjlighet att vårda, säger Johan Wester och fortsätter:

– Platsen där vi verkar är en viktig del av vår historia, vattnet som är vår största råvara kommer från vår egen brunn och runt knuten väntar kulturarv och naturupplevelser. Det finns mycket att lära sig om vad som sätter smak på vår gin, och många som är nyfikna.

Engelska odlare lockar med kurser – och flyttar in till stan

Det finns gott om goda exempel, i Sverige och runt om i världen, på aktörer som på olika sätt väver in – och växer utifrån – kunskap och deltagande. Brittiska Daylesford Organic Farm började som enbart ett lantbruk och odlingsträdgård, idag har gården vuxit till att även innefatta en lyxig stugby, ett spa och lokaler för matlagningskurser så väl som trädgårdskunskap. Daylesford har även skapat ett eget produktvarumärke för allt från färdigrätter, snacks och barnmat till vin och skönhetsproduker. Dessutom har man öppnat fyra gårdsbutiker mitt i London. I butikerna anordnas så väl workshops som middagsklubbar, matlagningskurser för tonåringar, hantverksintresserade eller de mer hälsotörstande. Ibland hålls foto- och teckningskurser – nyskördade grönsaker har visat sig vara inspirerande objekt för illustrationer.

På gården i Gloucestershire erbjuds allt från föreläsningar i näringslära och hälsa till kurser i botanik och kransbindning. Gäster bjuds in till plocka-själv-dagar i trädgårdslandet och på gården anordnas till och med bokklubbsträffar i växthuset.

Varje sommarfredag guidar chefsodlaren runt grupper i trädgården, laddad med kunskap för såväl hobbyodlare som storstadsbor med nyfikenhet på var deras mat kommer ifrån.

På Djurgården börjar man tidigt

Rosendals trädgård på Kungliga Djurgården i Stockholm anordnar olika kunskapsbaserade initiativ, bland annat ”Lek Odla Väx!” – en pedagogisk verksamhet för förskolebarn.

I trädgården har man skapat en pedagogisk odlingsplats som kallas Lekträdgården. Den syftar till att stimulera barnens sinnliga upplevelser där de tillsammans närmar sig natur, kretslopp och odling – allt i linje med förskolornas läroplan. Under sex besökstillfällen får barnen följa odlingsåret och säsongernas skiftningar i trädgården. Från knopp till vintervila. Barnen får smaka och känna sig fram, så frön, vattna, skörda och ha skördefest, till och med kompostera.

Förutom kursverksamheten erbjuds föredrag för andra nyfikna.

Flera steg av chokladhantverk i San Francisco

Alla som läst ”Willy Wonka och chokladfabriken” har förmodligen drömt om att en dag få besöka en chokladfabrik. Hos amerikanska Dandelion Chocolate har man tagit fasta på denna inneboende längtan och sedan starten fokuserat på upplevelser och utbildning, snarare än att enbart kränga praliner och chokladkakor.

Dandelion erbjuder flera nivåer av lärande och interaktion i sina lokaler i San Francisco. För 15 dollar kan besökare ansluta en guidad fabriksvandring där tillverkningsprocessen – från böna till chokladkaka – berättas, och ingredienser provsmakas längs vägen.

För 35 dollar erbjuds entimmeskurser om ingredienser, hur man skapar ett samarbete med kakaobönder eller en djupgående smakprovning ledd av fabrikens egna erfarna avsmakare.

För 75 dollar kan man gå en praktisk tvåtimmarskurs i chokladtillverkning och tillverka sin egna chokladkaka. Nivåerna fortsätter uppåt, med pralinmakande för hela familjen, privat uthyrning av fabrikslokalen och chokladmästare på besök hemma hos dig. Hela vägen upp till den högsta nivån – en resa tillsammans med fabrikens inköpare till bönornas ursprungsländer, Colombia, Dominikanska republiken eller Tanzania, där resenärer får uppleva kakaoinköparens äventyr och lära sig mer om bönornas ursprung.

Under pandemin introducerades också virtuella fabriksbesök så att fler kan lära sig om chokladtillverkning hemifrån.

Läs mer:

www.hernogin.com

www.daylesford.com

www.rosendalstradgard.se

www.dandelionchocolate.com

Fler artiklar taggade med #Okategoriserad