”Det goda värdskapet ligger i min natur”

Ann-Sofi Skott Svendsen driver Vauldalen Fjällhotell i Trondelag, nära gränsen mot Sverige. Hotellet och dess restaurang återfinns på släktgården som funnits i hennes familj i snart 100 år. Lika länge har värdskap varit gårdens signum.

4 nov 2020 # Okategoriserad

Vad är gott värdskap för dig?

– När gästen känner sig väntad, välkommen och bekväm. För att kunna vara en god värd måste jag veta vem som kommer och när de kommer, se till att allt är ombonat och redo, ordna med blommor och belysning, helt enkelt förbereda för gästen. En god värd tar emot gästen och är sedan bara sig själv. För att gästen ska bli bekväm måste du själv vara bekväm.

 

På vilka sätt kan era gäster uppleva detta?

– Jag tror de märker att vi är bekväma, vi bjuder på oss själva, berättar om platsen och gårdens historia, om maten och drycken. Och jag berättar alltid min egen historia, utifrån mitt perspektiv. Det måste vara personligt och flexibelt. Nyligen hade vi en småbarnsfamilj på besök och treåringen var hungrig på kvällen, då gick jag till köket och fixade en smörgås, det behöver inte vara en big deal att anpassa sig till olika gästers behov.

 

Vad är unikt i just ert värdskap?

– På Vauldalen har vi en väldigt stark förankring till vår historia och lokala kultur, varför vi finns här och gör vad vi gör, det ser vi till att lyfta fram i våra möten med gäster. Jag är uppvuxen här på hotellet och värdskapet ligger i min natur. Alla har en historia att berätta och det finns något unikt i varje historia. Du behöver inte gå lika långt tillbaka som vi gör på vårt hotell, även om din livshistoria bara är fem år gammal finns där något som du kan utgå från i ditt värdskap.

 

Finns ingen risk att du som värd snackar för mycket, att gästen tröttnar på det?

– Värdskap är ett samspel med gästen, jag märker snabbt vad de är intresserade av och vi för en dialog med varandra. Men de är på besök i mitt hus och då vill jag att de ska veta vem jag är. Det viktiga är att inte följa ett manus utan verkligen möta gästen och låta dennes intressen styra både samtalet och upplevelsen framåt.

 

Vad vill du bli bättre på som värd?

– Uppföljning. Jag vet att jag är en väldigt bra värd när gästerna är här hos oss och jag ger dem bästa möjliga upplevelse. Gäster kan ha tårar i ögonen när de lämnar oss, men sen hör jag inget mer från dem. Det är så tråkigt. Så jag vill bli bättre på att höra av mig, skicka ett vykort eller ett mail och tacka för besöket. Om man fortsätter hålla kontakt med gästerna efter besöket är det även större chans att de också kommer tillbaka.

Fakta

Namn: Ann-Sofi Skott Svendsen
Gör: Driver Vauldalen Fjällhotell
Läs mer: www.vauldalen.no

Ann-Sofi Skott Svendsen driver Vauldalen Fjällhotell i Trondelag, nära gränsen mot Sverige.

Fler artiklar taggade med #Okategoriserad