Trøndelags smaksignaturer

11 nov 2020 # Lokalsignaturer

Frosta: Trøndelags köksträdgård

Den soliga halvön Frosta, mitt i Trondheimsfjorden, har en näringsrik jord som i generationer givit frukt till mängder av olika råvaror. Här odlas grönsaker, sallad, lök, ärtor och rödbetor i mer än 50 olika sorter. Det milda och fuktiga kustklimatet ger goda odlingsförhållanden och redan i juni kan odlare i Frosta skörda grönsaker och den tidiga potatisen.

Förutom traditionellt utomhusjordbruk odlas här också kryddor, blommor och grönsaker i växthus. Här finns även boskap med produktion av mjölk och kött, liksom gris och kyckling. Kulturlandskapet på Frosta återspeglar ett framtidsorienterat jordbruk och en mångfald som ger Frosta en särskild position i Trøndelags primärproduktion.

Med alla de fantastiska förutsättningar för odling – och den stora variationen av råvaror – som finns här, är det inte så konstigt att Frosta kallas Trøndelags köksträdgård.

Läs mer:

www.raago.no

https://gronnefolk.no

https://www.visitfrosta.no/gardsutsalg/

Nyskördade gulbetor.

Skatten under ytan

Norges tredje längsta fjord, Trondheimsfjorden, har ett rikt djurliv med minst 90 olika fiskarter observerade. Tack vare golfströmmen, och det färska, näringsrika vatten från polarområdena som kommer med den, har Trøndelags kust extremt gynnsamma förhållanden för fisk och skaldjur.

Här finns karga och kalla öar, där knappt någon föda växer eller landdjur trivs, men under ytan – i det klara och rena vattnet – väntar inte bara den välkända laxen utan även delikata skaldjur som pilgrimsmusslor, krabbor och havskräftor (som utomlands ibland kallas för norsk hummer).

Kammusslor från Frøya är ”headhuntade” till de främsta franska restaurangerna och nedåt 50 meter under havsytan vid Hitra finns den världskända krabbtaskan. Den trivs bäst på klippbottnar, stenbankar eller gyttjiga sandbottnar och smakar som allra bäst under augusti och september.

 

Läs mer:

www.seashell.no

www.hitramat.no

De färgrika naturmarkerna

De generösa soltimmarna i området och den välmående vilda naturen har skapat en frodig hemvist för bär och svamp i Trøndelag. I gammal och öppen granskog, nära björk och tall, väntar allt från trattkantareller till fårsvampar och bleka porcini-svampar. Höstens delikata, norska svampar är i området populära att servera med hjortkött och rotfrukter eller i grytor.

Under höstens veckor före nattfrosten kommer är naturmarkerna i Trøndelag också rika på olika sorters vilda bär. Mullbär och hjortron som växer bäst i myrlandskap, tranbär och blåbär på hedar och nära skogar.

Den stora tillgången av bär och svamp skapar en lika smak- som färgrik höst i Trøndelags natur.

 

Läs mer:

https://www.trondelag.com/plukk-sopp-og-baer/

Vilda jakttraditioner

Jakt är mycket mer än skytte. Jakt bär på historia, naturupplevelser, traditioner och inte minst ett resultat i form av smakrika matupplevelser hämtade direkt från det vilda. Norge har en lång tradition av jakt, och fångst av 56 viltarter är för närvarande tillåtet. I Trøndelag jagas allt från anka och storfågel till hare, ripa och rådjur i stabila bestånd. Länets goda jaktterräng sträcker sig från fjordar, genom skogslandskap till höga berg. Den viktigaste jakten, i köttavkastning och antal jägare, är älgjakten.

Älgköttet har länge varit en viktig del av Trøndelags mattradition, inte minst det rökta älgköttet. I Namdalen fanns det i mitten av 1800-talet bastu på nästan alla gårdar – för såväl torkning av spannmål och byggmaterial som torkning av kött. I bastun kunde saltat älgkött också rökas, med lövträ och ibland enbär för att ge arom till köttet.

Idag pågår matchen mot skogens konung varje höst från 25 september. För den som inte vill jaga, men ändå komma nära den magnifika älgen, erbjuds älgsafarin i trakten.

Läs mer:

https://www.matmerk.no/no/beskyttedebetegnelser/godkjente-produkter/badsturokt-kjott-paa-namdalsk-vis

https://www.trondelag.com/host-og-tid-for-jakt-i-trondelag/

 

Lammtraditioner: Fjällens betesdjur

Fristräckta, orörda och näringsrika betesmarker i bergen ger det lokala lammköttet mört och saftigt. Här växer proteinrika växter och en stor variation av örter, här finns tillgång till rent och klart vatten.

Trøndelags betande lamm och får bidrar till att hålla kulturlandskapet intakt, deras vidsträckta strövande främjar naturens mångfald.

Lammköttet är en viktig beståndsdel i flera lokala specilaiteter, inte minst festsodd från Trøndelag. Rätten, som har en karakteristisk smak av får och muskotnöt och tillagas enligt en gammal hantverkstradition från byarna i Innherred, innehåller kokt fårkött och nötkött i kuber, fett och buljong. Sodd var den främsta festmaten i området under mitten av 1800-talet, och den lever kvar i det starka, lokala matarvet.

 

Läs mer:

https://www.matmerk.no/no/beskyttedebetegnelser/godkjente-produkter/festsodd-fra-trondelag-sodd

https://www.visitnorway.se/aktiviteter/mat-dryck/norska-koket/

Hallå där!

Kocken Heidi Bjerkan driver Credo Restaurant i Trondheim. Här lyfter hon bönder och producenter som hjältar, och använder måltiden för att ta med gästen på sin resa genom gårdarna, havet och skogen. 

Varför är det så viktigt för dig att arbeta med lokala råvaror? 

– För att känna mig nära vad jag gör, och att bättre förstå varför jag gör det jag gör. För att påverka småskaliga jordbrukare, kommunicera vad de kan och hur de fungerar, och arbeta så hållbart som möjligt.

På vilka sätt förmedlar ni på restaurangen berättelserna om råvaror och lokaltraditioner till gästerna? 

– Genom en totalupplevelse, från när gästen kommer in genom dörren tills att de lämnar. Och framför allt genom maten vi serverar.

Att anpassa meny efter säsong och vad som finns tillgängligt på dagen, vad ställer det för krav på er som restaurang? 

– Att vi uppskattar råvarorna tillräckligt för att anpassa oss ganska snabbt.

Ni säger själva att ni ’firar smaken av platsen’, hur smakar egentligen Trøndelag enligt dig?

– Trøndelag har alla smaker, måste jag säga. Vi har faktiskt allt – skaldjur, grönsaker och spannmål, allt du kan drömma om mellan fjorden och bergen.

Vilka lärdomar från att bygga lokala smakupplevelser vill du dela med dig av till andra aktörer längs nordens gröna bälte? 

– Att alltid vara nyfiken och ödmjuk, och alltid vilja lära mer.

Fler artiklar taggade med #Lokalsignaturer