/https%3A%2F%2Fadmin.smak63.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fnettle-2564588-mindre-scaled.jpg)
Vårsommar – designa ditt lektionsupplägg
Under vårsommaren börjar naturen återhämta sig, vilket är en viktig tid både för renskötare och för insamling av vilda växter. Efter kalvningen i juni söker sig vajor och kalvar till björkskogar, myrar och bäckdrag för att beta i lugn och ro. För renskötarna är detta också en period av återhämtning, där de kan laga stängsel, stugor och njuta av fjällfisket. Insamlingen av vilda växter som kvanne, nässlor, kirskål och ramslök har många fördelar. Dessa växter är näringsrika, ekologiska, ekonomiska och har stort kulturellt och traditionellt värde.
Lektionsupplägg steg 1 till 4 – vårsommar
Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.
1.
Inspiration och kunskap för säsongsbaserad undervisning
I detta första steg får du inspiration och vägledning för att skapa lektionsupplägg anpassade efter årstidens unika råvaror och traditioner. Genom att utforska naturens skafferi och koppla det till hållbarhet, hälsa och kultur får du verktyg för att engagera eleverna i både teori och praktisk matlagning.
2.
Material och råvarukännedom
Här får du tillgång till material och resurser som stödjer din undervisning. Lär dig mer om säsongens lokala råvaror och vilda växter, deras näringsinnehåll och användningsområden. Detta steg hjälper dig att planera och förbereda en lärorik och hållbar matlagning tillsammans med dina elever.
3.
Metodik och praktiska verktyg
I detta steg utforskar du olika metoder för att integrera hållbar matlagning i undervisningen. Få exempel på recept, teoriuppgifter och praktiska moment som insamling, konservering och tillagning av säsongens råvaror. Metoderna är anpassade för att stärka elevernas kunskaper och kreativitet i köket
4.
Bedömning och reflektion
Hur bedömer vi elevers kunskap och engagemang i hållbar matlagning? I detta sista steg får du stöd i att koppla undervisningen till kunskapskraven i hem- och konsumentkunskap, med exempel på formativ bedömning och reflektion. Här får du verktyg för att följa elevernas utveckling och skapa en meningsfull lärprocess.
Verktyg, exempel och vidareläsning
Webinarium Vårsommar, tema ätbara växter - SYSTER gastronomi
Verktyg
Elin Qvarnström gjorde sitt examensarbete kring saamiskt växtutnyttjande vid SLU. Den rapporten kan du ladda ner här.
Ladda ned pdf