/https%3A%2F%2Fadmin.smak63.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F11%2FMG_9153.jpg)
Höstvinter – designa ditt lektionsupplägg
Höstvintern markerar övergången mellan höstens skörd och vinterns vilotid. Det är en tid då vi förbereder oss inför den kalla årstiden genom att ta vara på och konservera de sista råvarorna från naturen. Under höstvinterperioden fokuserar vi på att bevara mat för lång hållbarhet, med traditionella metoder som rökning, torkning och saltning. Genom dessa aktiviteter lär vi oss att hushålla med naturens resurser, samtidigt som vi tar del av kunskaper som förts vidare genom generationer i samisk och nordisk matkultur.
Höstvintern är en tid för slakt och förberedelse inför vintern. Nu slaktas renarna och köttet konserveras på olika sätt, som torkning, rökning eller saltning. Det är också en tid för att samla och konservera de sista bären och svamparna innan snön kommer. Eleverna kan lära sig om olika metoder för konservering och tillagning av kött, samt delta i praktiska aktiviteter som att röka kött eller göra torkat renkött.
Lektionsupplägg – under perioden vinter
Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.
1.
Typ av lektion
Ditt första steg är att välja vilken typ av lektion du vill skapa och vilket tema den ska ha. Inspiration för ditt lektionsupplägg kan hittas i platsens unika identitet, de naturliga landskapsförutsättningarna, traditionella recept, lokala råvaror, produkter och mathantverk med smak av platsen. Det inkluderar även platsens historia, kultur och natur. Låt oss utforska tre exempel med tydliga teman kopplade till vårsommaren och läroplanen som kan inspirera dig!
2.
Material
Här får du en kort introduktion till de lokala och samiska råvaror som är centrala för lektionsuppläggen i del 1. Du kommer att få inspiration och kunskap om hur du kan integrera dessa unika ingredienser i din undervisning under vårsommaren. Genom att utforska deras mångsidighet, kulturella betydelse och användningsmöjligheter får du verktyg för att skapa meningsfulla lärandeupplevelser som främjar både hållbarhet och förståelse för lokal matkultur.
3.
Metodik
Steg 3, metodik, ger dig tillgång till goda exempel på olika metoder, recept, teoriuppgifter och utvecklande frågor. Dessa resurser är utformade för att stödja och inspirera till kreativ undervisning inom ämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på lokala och samiska mattraditioner. Genom att utforska olika tillvägagångssätt och praktiska tillämpningar får du verktygen att skapa engagerande och lärorika lektioner som främjar elevernas förståelse för matlagning, hållbarhet och kulturell mångfald.
4.
Bedömning
I steg 4, bedömning, utforskar vi kopplingen mellan lektionernas innehåll och kunskapskraven för årskurserna 4-6 och 7-9. Här presenteras också exempel på formativ bedömning, vilket är avgörande för att stödja elevernas lärande genom att kontinuerligt följa deras framsteg och anpassa undervisningen efter deras behov. Genom att reflektera över och tillämpa bedömningsmetoder som är anpassade till ämnets specifika mål och innehåll, får du verktyg för att säkerställa att eleverna når sina lärandemål samtidigt som de stimuleras att utveckla sina kunskaper och färdigheter inom hem- och konsumentkunskap.
Verktyg, exempel och vidareläsning
Exempel
Skogs Hildas
Verktyg
Här kan du ladda ner ett praktiskt verktyg för er att ta dig vidare i verksamheten, och lite inspiration och tips på vidareläsning för att utvecklas inom detta område.
Ladda ned pdf