Höst – designa ditt lektionsupplägg

Hösten är en tid av rikedom och skörd i naturen, när vi samlar in och tar vara på det som sommaren har gett oss. För många kulturer, inklusive den samiska, är detta en tid för både skörd och jakt – en möjlighet att tillvarata och bevara naturens resurser för vintern. Under höstens lektioner kan ni utforska konsten att använda hela djuret vid slakt, tillaga lokala råvaror som rotfrukter och bär samt tillaga traditionella rätter. Genom att förstå och praktisera hållbara metoder i matlagningen får vi en djupare respekt för naturens kretslopp och lär oss värdera varje ingrediens från skog, sjö och fjäll.

Hösten är en tid för skörd, slakt och jakt i Jämtland, Tröndelag och sydsamiska områden. Denna period kännetecknas av rikliga skördar av rotfrukter, svamp och bär samt jaktsäsong på älg och småvilt. Höstens råvaror erbjuder en mängd möjligheter för att utforska och tillaga traditionella rätter som paltbröd, kolbulle och renskav. Genom att använda säsongens lokala råvaror lär sig eleverna om hållbarhet och den viktiga kopplingen mellan natur och mat.

Följ stegen och skapa din egen lektionsplanering för hösten!

Lektionsupplägg – under perioden vinter

Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.

Ladda ned PDF

1.

Typ av lektion

Ditt första steg är att välja vilken typ av lektion du vill skapa och vilket tema den ska ha. Inspiration för ditt lektionsupplägg kan hittas i platsens unika identitet, de naturliga landskapsförutsättningarna, traditionella recept, lokala råvaror, produkter och mathantverk med smak av platsen. Det inkluderar även platsens historia, kultur och natur.

 

Här exemplifierar vi ett upplägg kring slakt och tillvaratagning av hela djuret.

2.

Material

Här får du en kort introduktion till de lokala och samiska råvaror som är centrala för lektionsuppläggen i del 1. Du kommer att få inspiration och kunskap om hur du kan integrera dessa unika ingredienser i din undervisning under hösten. Genom att utforska deras mångsidighet, kulturella betydelse och användningsmöjligheter får du verktyg för att skapa meningsfulla lärandeupplevelser som främjar både hållbarhet och förståelse för lokal matkultur.

3.

Metodik

Steg 3, metodik, ger dig tillgång till goda exempel på olika metoder, recept, teoriuppgifter och utvecklande frågor. Dessa resurser är utformade för att stödja och inspirera till kreativ undervisning inom ämnet hem- och konsumentkunskap med fokus på lokala och samiska mattraditioner. Genom att utforska olika tillvägagångssätt och praktiska tillämpningar får du verktygen att skapa engagerande och lärorika lektioner som främjar elevernas förståelse för matlagning, hållbarhet och kulturell mångfald.

4.

Bedömning

I steg 4, bedömning, utforskar vi kopplingen mellan lektionernas innehåll och kunskapskraven för årskurserna 4-6 och 7-9. Här presenteras också exempel på formativ bedömning, vilket är avgörande för att stödja elevernas lärande genom att kontinuerligt följa deras framsteg och anpassa undervisningen efter deras behov. Genom att reflektera över och tillämpa bedömningsmetoder som är anpassade till ämnets specifika mål och innehåll, får du verktyg för att säkerställa att eleverna når sina lärandemål samtidigt som de stimuleras att utveckla sina kunskaper och färdigheter inom hem- och konsumentkunskap.

Verktyg, exempel och vidareläsning

Exempel

Ulvö Hotell.

Verktyg

Här kan du ladda ner ett praktiskt verktyg för er att ta dig vidare i verksamheten, och lite inspiration och tips på vidareläsning för att utvecklas inom detta område.

Ladda ned pdf

Vidareläsning

Läs mer här

Länkar till årstider