En av de viktigaste delarna för dagens resenärer är måltidsupplevelsen. Genom att förvandla ´en måltid´ till ´en måltidsupplevelse´ kan du skapa unika minnen och ta mer betalt, genom att ge liv till vår matkultur, traditionella recept, historia och unika smaker. Allt börjar med din idé, eller ett tema för den måltidsupplevelsen du vill skapa.

4 steg till din idé

Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.

Ladda ned PDF

Välj ditt tema

Ditt första steg är att bestämma dig för vilken slags upplevelse du vill skapa och vilket tema din måltidsupplevelse ska ha. Ett tema ska ligga så nära ditt varumärke som möjligt för att upplevas autentiskt och fungera som en röd tråd för planeringen av upplevelsen samt kommunikationen. Inspiration till måltidsupplevelser hittar du i din plats unika identitet, de naturliga förutsättningarna i landskapet, de traditionella recepten, de lokala råvarorna, produkterna och mathantverket med smak av platsen. Liksom platsens historia och kulturen och naturen. Låt oss titta på tre exempel med ett tydligt tema som kanske kan inspirera dig!

1.

Kartlägg dina resurser

För att kunna skapa en god måltidsupplevelse för dina kunder måste du börja med att hitta vilka som är dina resurser och vad du kan använda. Dina resurser såsom råvaror, mattraditioner, historier, mathantverk, naturen, byggnader och ´ting´, kan lägga grunden för upplevelser. Fokusera på vad som är unikt i din produkt eller verksamhet. Det kan vara i det stora eller lilla.

2.

Hitta det unika

I arbetet med att kartlägga dina resurser är det en viktig poäng att hitta det som gör dig unik. Vad är du bäst på? Vilka historier om dig och din verksamhet har du att berätta? Det kan vara i det stora eller lilla, men lyft det. Det är inte tillräckligt att bara hitta sina resurser och se vilka möjligheter som du har. Det måste finjusteras och väljas ut element och moment som gör att du och din måltidsupplevelse blir unik!

3.

Är din upplevelse lönsam?

Innan du lägger ner för mycket tid på att utveckla din idé till en upplevelse är det viktigt att skaffa en uppfattning om lönsamheten. Många är duktiga på att komma på roliga idéer kring upplevelser och hur man kan utveckla dem till ett intressant erbjudande. Men det är viktigt att behålla fötterna på jorden redan i idéfasen och stämma av mot en snabb ekonomisk kalkyl, för se vilka som är de kritiska ekonomiska posterna och hur du kan skapa en ekonomisk hållbar upplevelse.

4.

Snyggt jobbat! Ta nästa steg.

Du har nu tagit det första kritiska steget och börjat ringa in din idé. Nästa steg tar bara några minuter och hjälper dig att ringa in din målgrupp.