Tillbaka till utbildningsspår
Delaktighet och lärande

En stor del av en måltidsupplevelse är att involvera gästen och att bjuda på din kunskap. Måltidsresenärer vill lära sig och ta del av matkulturen samtidigt som man vill vara delaktiga i själva upplevelsen och umgås med likasinnade. Det finns ett stort intresse för att få ny kunskap och därför är potentialen stor att erbjuda smakupplevelser som ger ny kunskap. Det skapar mervärde för din kund och ökar betalningsviljan. Dessutom ökar chansen att man minns upplevelsen och delar med sig med andra.

4 steg till din idé

Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.

Ladda ner pdf

Olika grad av delaktighet

Hur du skapar engagemang och bygger in lärandet i upplevelsen beror mycket på vilken persona eller målgrupp du riktar din upplevelse mot. Hur du skapar engagemang och bygger in lärandet i upplevelsen beror också på vilket typ av företag du själv har. För att inspirera dig ska du nu få exempel och inspiration om hur du kan tillfredsställa de olika behov dina kunden har att lära och vara delaktig i din upplevelse.

1.

Något för alla besökare

Besökaren som redan finns i området och ”den allmänna resenären” kanske framförallt vill smaka det lokala köket. De flesta har dock även ett intresse att förstå lite mer om var produkten kommer ifrån, den lägre nivå av lärande och delaktighet. Det kan exempelvis vara kunskap om matkulturen i trakten, om producenter i närheten, hur saker odlas eller varför ni befinner er där ni är. Det finns flera olika sätt att sprida sådan kunskap, med enkla medel.

2.

Något för den upplevelsesökande resenären

Den upplevelsesökande resenären, eller en ”foodie”, är i högre grad engagerad och intresserad av vem du är och vad du kan lära dem om platsen och matkulturen där ni är. De väljer resor utefter möjligheten att lära sig om och fördjupa sig i andra kulturer. För en ”foodie” är identiteten som någon som är kunnig inom mat och dryck betydelsefull. Då krävs lärande och delaktighet på en hög nivå.

3.

Vad är lärande och delaktighet för dig?

En bra grundregel är att inte underskatta måltidsresenärernas intresse av vem du är och vad du kan lära dem om platsen och matkulturen där ni är. Man vill framför allt vara delaktig. Man vill inte bara se man vill uppleva, bidra och delta, tillsammans med andra. Man tar med ”know how” hem och kunskap om platsen, man betalar för att lära sig laga den lokala maten själv. Ju mer vi kan om något, desto roligare är det att lära mer och att tillbringa mer tid med att utöva aktiviteten.

4.

Verktyg, exempel och vidareläsning

Verktyg

Här kan du ladda ner ett praktiskt verktyg för er att ta dig vidare i verksamheten, och lite inspiration och tips på vidareläsning för att utvecklas inom detta område.

Ladda ned pdf

Snyggt jobbat! Ta nästa steg.

Du har nu genomför en fördjupningskurs. Testa en ny eller gå vidare i utbildningsstegen.

Förstärk upplevelsen genom design

Vi ger dig verktygen för att förstärka upplevelsen genom att designa den noggrant från start till mål. Låt din idé genomsyra allt som måltidsresenären upplever, genom att få vara en del av platsen, lära sig om den och vara med att skapa minnen.

Välj det verktyg du vill utforska