I en framgångsrik måltidsupplevelse måste alla beståndsdelar hänga ihop. För att uppnå detta kan dramaturgikurvan, som utvecklats i teatervärlden, vara till hjälp. Ett beprövat verktyg för att designa upplevelser. Hur kan du skapa dynamik och harmoni, och en upplevelse med en ordning där intensiteten och spänningen ökar?

Dramaturgi i 4 steg

Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.

Ladda ned PDF

Gästens förväntan

I denna del kommer du utgå från dina definierade målgrupper och få tänka igenom den dramaturgiska kurvans fyra avgörande steg.

1.

Stigning av intensivitet

Med förväntansfulla gäster och kunskap om gästen har du en bra utgångspunkt för att börja konstruera den dramaturgiska kurvan. Den hjälper dig att sätta ihop alla de saker som ska hända i en ordning som både är naturlig och som bygger upp intensiteten. Resan kan sen kryddas med överraskningar och gärna något oväntat. Det viktiga är att allt som händer under måltidsupplevelsen har ett mål och bidrar till berättelsen och det som du vill förmedla.

2.

Höjdpunkter

När du lyckats bygga upp en spänning och en förväntan är det dags för höjdpunkterna av upplevelsen. Det handlar om att veta när du ska göra vad under en upplevelse så att gästerna får sina förväntningar infriade, det är du som bestämmer höjdpunkterna. Genom att testa var, hur och när du lägger höjdpunkten kommer du till slut att landa i den dramaturgin som funkar för din upplevelse.

3.

Signaturögonblick

Efter höjdpunkten är det bra att avsluta med något du gör som är unikt för dig och din upplevelse, ditt så kallade ”signaturögonblick”. Ett bra, välplacerat signaturögonblick som avslutar din måltidsupplevelse får gästerna att komma ihåg dig och den upplevelse de varit en del av. Det är visat att början och slutet av en upplevelse har störst potential för att skapa starka minnen.

4.

Verktyg, exempel och vidareläsning

Verktyg

Här kan du ladda ner ett praktiskt verktyg för er att ta dig vidare i verksamheten, och lite inspiration och tips på vidareläsning för att utvecklas inom detta område.

Ladda ned pdf

Snyggt jobbat! Ta nästa steg.

Du har nu genomför en fördjupningskurs. Testa en ny eller gå vidare i utbildningsstegen.

Förstärk upplevelsen genom design

Vi ger dig verktygen för att förstärka upplevelsen genom att designa den noggrant från start till mål. Låt din idé genomsyra allt som måltidsresenären upplever, genom att få vara en del av platsen, lära sig om den och vara med att skapa minnen.

Välj det verktyg du vill utforska