Vi har använt historier sedan urminnestider för att minnas och dela med oss av berättelser. Storytelling är ett sätt att locka och fånga besökare och skapa en personlig berättelse som väcker känslor. Känslor som leder till handling, lojalitet och en relation mellan dig själv och din kund. Genom storytelling i ord, bilder och film har du chansen att skapa minnen hos besökaren och samtidigt förmedla platsens unika smak och historia – både under upplevelsen och i din kommunikation.

Storytelling i 4 steg

Till din hjälp har du ett praktiskt verktyg. Ladda ned det nu eller efter att du gått igenom stegen.

Ladda ner pdf

Hitta storyn

Tidigare har du valt ett tema för din upplevelse, nu ska du utveckla storyn som ska genomsyra hela måltidsupplevelsen. Din story ska beröra och tar utgångspunkt i upplevelsen som du vill skapa eller din egen berättelse om din verksamhet. Om du lyfter personliga berättelser som väcker känslor och berör, så har du större möjlighet att skapa uppmärksamhet. Tänk på att anpassa din story utefter de personas som du har valt och vad som engagerar just den gästen som tar del av måltidsupplevelsen.

1.

Bygg storyn

När du bygger din story kan du använda dig av elementen inom upplevelsedesign, såsom det underhållande, utvecklande, estetiska och eskapistiska. Lägg exempelvis in roliga och överraskande element i in berättelse (underhållning), se till att kunden kan lära sig någonting (utvecklande), låt din story knyta alla element i din upplevelse samman (estetisk) eller hjälp kunden att drömma sig bort (eskapistisk).

2.

Låt dina gäster skapa sin egen story

Storytelling handlar först och främst om att du berättar din story, men genom att skapa en upplevelse ger du även kunden möjlighet att skapa sin egen. Storyn om måltidsupplevelsen som gästen själv har varit på. Det finns några saker som du kan göra för att hjälpa din kund att skapa och dela sin egen story. Det förgyller upplevelsen och sprider ordet om det du gör.

3.

Dags att berätta!

Din uppgift är att förmedla och beröra med din eller andras story om maten och platsen, i ord, i bild eller på annat vis.

4.

Verktyg, exempel och vidareläsning

Verktyg

Här kan du ladda ner ett praktiskt verktyg för er att ta dig vidare i verksamheten, och lite inspiration och tips på vidareläsning för att utvecklas inom detta område.

Ladda ned pdf

Snyggt jobbat! Ta nästa steg.

Du har nu genomför en fördjupningskurs. Testa en ny eller gå vidare i utbildningsstegen.

Förstärk upplevelsen genom design

Vi ger dig verktygen för att förstärka upplevelsen genom att designa den noggrant från start till mål. Låt din idé genomsyra allt som måltidsresenären upplever, genom att få vara en del av platsen, lära sig om den och vara med att skapa minnen.

Välj det verktyg du vill utforska